KABAryjTON

KABAryjTON zrodził się jako letnia alternatywa dla Rybnickiej Jesieni Kabaretowej. W zamyśle miał być odskocznią od sal Klubu Energetyka oraz Teatru Ziemi Rybnickiej, w których od lat tradycyjnie organizowany jest RYJEK, dając kabaretowej scenie regionu powiew świeżości i rasowego „openera”. Idea opierała się na przeniesieniu klimatu legendarnego już festiwalu i zaprezentowania związanych z RYJKIEM artystów szerszej publiczności.

Jednocześnie KABAryjTON miał być czymś więcej – inicjatywą łącząca przyjemne z pożytecznym, pomaganiem przez działanie. I tym właśnie się stał!

Dziś wydarzenie jest marką samą w sobie. Choć dalej powiązany nierozerwalnie z RYJKIEM, stanowiący niejako drugą nogę całego projektu kabaretowych przeglądów w sercu Rybnickiego Okręgu Węglowego, KABAryjTON jest największą plenerową imprezą kabaretową w regionie. Całkowity dochód z imprezy zasila Piątkę, jak i inne fundacje z którymi współpracujemy.

Szczegóły na temat daty kolejnej edycji KABAryjTONU, aktualny line-up gwiazd i informacje na temat biletów dostępne na portalu wydarzenia www.kabaryjton.pl