Fundacja Pitka MEET-UP 2018

Wejd na stron i pobierz gra hugo polsla w naszym kasynie. Ograniczona poda Kilka wanych ogosze, sporo ciekawych podsumowa i wskazanie, e to wsppraca pomidzy samorzdem i stowarzyszeniami oraz pomidzy samymi NGO stanowi o sile i sukcesie oddolnych inicjatyw tak w skrcie podsumowa mona pierwszy MEET-UP zorganizowany przez Fundacj Pitka Kabaretu Modych Panw.

14 lutego, symbolicznie w okolicach 14:00 w Zabytkowej Kopalni Ignacy rozpocz si event mega joker prasowy, ktrego gospodarze Fundacja Pitka Kabaretu Modych Panw chcieli podzieli si garci ciekawych statystyk, podsumowa dotychczasowe projektu kulturalne i zapowiedzie nowe ich odsony.

Dobry klimat dla NGO

– Si Rybnika s otwarte gowy urzdnikw podsumowa Piotr Sobik, prezes Fundacji Pitka. Wczeniej przedstawi, jak duy zasig ma wsppraca Fundacji Pitka z urzdem miasta oraz z innymi organizacjami pozarzdowymi. F5 wsppracuje m.in. z Wielk Orkiestr witecznej Pomocy, Fundacj Stworzenia Pana Smolenia, czy od niedawna z Fundacj Puls-Med Blisko Ciebie.
Ta ostatnia otrzymaa zreszt od Pitku specjalny prezent. Niedawno Fundacja Puls-Med zawnioskowaa do nas o wsparcie w zakupie specjalistycznego sprztu, ktry dzi mamy przyjemno oficjalnie przekaza powiedzia Marek Grecicha, PR manager Fundacji Pitka. Sprztem okaza si koncentrator tlenu, przyrzd znaczco uatwiajcy oddychanie pacjentom. Liczymy na dalsz wspprac z Fundacj Pitka, mamy nadziej, e kiedybdziemy mogli odwdziczy si podobnym gestem powiedziaa Katarzyna Sobik-Mika, wiceprezes Fundacji Puls-Med Blisko Ciebie.

Kosmiczny Mecz dla WOP i Pitki

cznie Fundacja Pitka w zeszym roku przekazaa potrzebujcym ponad 162 tysice zotych. Byy to osoby prywatne i instytucje, organizacje pozarzdowe mwi Piotr Sobik. Gros wpyww Fundacji to nie darowizny czy zbirki publiczne, a zysk z organizowanych imprez dobroczynnych, jak KABryjTON i Legendarny Kosmiczny Mecz. Zimowa edycja od lat organizowana jest we wsppracy z Wielk Orkiestr witecznej Pomocy, dla ktrej od 9 lat gramy mwi Bartosz Demczuk, czonek Kabaretu Modych Panw, organizator LKM. W tym roku udao si zebra dla WOP niemal 21 tys. zotych. Od zeszego roku LKM ma take inne, letnie oblicze. W tym roku kolejna letnia edycja odbdzie si 1 czerwca potwierdzi Demczuk.
Letnia odsona organizowana jest dla wsparcia statutowych dziaa Pitki, a w zeszym roku na murawie rybnickiego stadionu zagrali m.in. Adam Maysz, Marcin Wasilewski, Miuosh, Myslovitz czy Kajetan Kajetanowicz.Potwierdzone zostay ju nazwiska pierwszych gwiazd Legendarnego Kosmicznego Meczu 2018. Na pewno zobaczymy Jacka Krzynwka, Macieja urawskiego, Cezarego Kucharskiego i Dariusza Dziekanowskiego. Selekcjonerem zosta legendarny Antoni Piechniczek. Wicej informacji o imprezie na stronie www.legendarnykosmicznymecz.pl

KABAryjTON, czyli Dni Rybnika na wesoo

Podczas Fundacja Piatka MEET-UP nie mogo oby si bez wanych ogosze sztandarowej imprezy organizacji, czyli KABAryjTONU. Amfiteatr rybnickiego stadionu kolejny raz goci bdzie najwaniejszych i najmieszniejszych na polskiej scenie kabaretowej. Tym razem bd to kabarety: NEO-NWKA, PARANIENORMALNI, KABARET MODYCH PANW, CZESUAF (zwycizcy RYJKA 2017), PARA NUMER 2 (laureaci dwch Koryt RYJKA 2017) oraz KAASZNIKOF. Tradycj stao si ju, e KABAryjTON prowadzi para ekscentrycznych i niebywali ze sob wsppracujcych artystw. Tego elementu nie mielimy zamiaru zmienia, wic mio mi poinformowa, e imprez poprowadz znw Ewa Bachnio oraz Mariusz Kaamaga powiedzia Sobik.
Tegoroczny KABAryjTON odbdzie si 17 czerwca, a pierwsza pula biletw trafi do sprzeday ju w pitek, 16 lutego, punktualnie o 12:00. Wicej informacji na stronie www.kabaryjton.pl

Podziel si z innymi oraz #weniebierz

Fundacja organizuje nie tylko wydarzenia rozrywkowe, a take akcje spoeczne. Jednz nich jest organizowana ju od 5 lat w widnicy akcja Podziel siz innymi, ktrej ambasadorem jest Robert Korlczyk. W tym roku organizatorom udao si zebra ponad 3600 produktw spoywczych, ponad 1000 sztuk tzw. produktw pierwszej potrzeby oraz kilkaset ubra, zabawek i sprztw. Podziel si ma niesamowity przebieg, bo jednoczy nie tylko wolontariuszy i potrzebujcych. Podczas akcji widzimy te niesamowit solidarno przedsibiorcw, restauratorw, urzdw i innych organizacji. Pokazujemy, e mona wsppracowa ponad podziaami i konkurencj dla wsplnego dobra mwi Robert Korlczyk. Chciabym ten model i t akcj przenie take na nasz, rybnicki grunt. By moe ju w niedalekiej przyszoci doda.Kolejn ciekaw propozycj Pitki bya zeszoroczna akcja #weniebierz, ktrej patronowa ukasz Kaczmarczyk z Kabaretu Modych Panw. Projekt wspfinansowany z budetu Miasta Rybnika mia na celu odczarowanie mitu dopalaczy jako niegronych poprawiajcych nastrj rodkw. W tym celu na zorganizowanych w Teatrze Ziemi Rybnickiej spektaklach warszawskiego teatru Kamienica zjawio si cznie ponad 3900 osb. Ogromna wikszo z uczestnikw to uczniowie rybnickich szk. Z przeprowadzonej po spektaklach ankiety wynikaj alarmujce dane. Prawie 55% ankietowanych nie wie, gdzie szuka pomocy w przypadku problemu z uzalenieniem, a tylko niewiele ponad poowa ankietowanych uwaa dopalacze za powane zagroenie i silnie uzaleniajce narkotyki. Akcj na pewno powtrzymy na wiosn 2019 roku, wiemy ju na pewno, e inne miasta i samorzdy s bardzo zainteresowane naszym rozwizaniem mwi podczas konferencji ukasz Kaczmarczyk.